Leg med lys - ULAB

Niels Bohr Institutet
1.185 views
Vidste du, at gurkemeje i alkohol er fluorescerende? Vidste du, at en grøn laser bliver rød i olivenolie? I "leg med lys eksperimenter" bruger vi lasere og infrarøde kameraer til at undervise og illustrere sjove og interessante egenskaber af lys.

I laboratoriet vil de studerende blive introduceret til fluorescens, diffraktion, infrarød- og UV-lys, samt lysets hastighed i forskellige media. Vi tilbyder set af eksperimenter hvori de studerende kan eksperimentere med fluorescerende og fosforescerende materialer, samt forskellige typer af UV-lamper og varmeundersøgelser vha. infrarøde kameraer.

Ved at udforske interaktion mellem lasere og vand, olie og tonisk vand, kan de studerende lære og lysets energi og hastighed. Til sidst, ved hjælp af diffraktionsgitter vil de studerende blive introduceret til konceptet om diffraktion.

Øvelse: Leg med lys

Kom til ULAB og leg med lys. Vi tilbyder en række forsøg med lys til yngre elever – normalt elever fra 9. og 10. klasse. Forsøgene er hovedsageligt kvalitative og har til formål at vække interessen for fysik hos de yngre elever.

Forsøgene foretages i små grupper, der skifter mellem 3 forskellige arbejdsstationer. Ved hver station får grupperne det nødvendige udstyr til at foretage undersøgelser.