Skolemad 2030 – vær med til at samskabe fremtidens måltidskultur

Naturvidenskab
221 views
Skolemadskulturen i Danmark er i opbrud og debatten er i fuld gang. Skoledagene er blevet længere, forældregenerationen bliver forkælet i kantinen på deres arbejdsplads og vil gerne have det samme for deres børn. Og spørger man eleverne selv, så er skolemad øverst på ønskelisten. Så hvordan er det? Gør vi det rigtige med maden i skolen? Danmark har som et af meget få lande en lang tradition for en ikke-statslig indblanding og en ultra-liberal tilgang når det gælder den daglige frokost. Der er med andre ord frit slag: Gå ned til døgnkiosken, spring frokosten over, spis din medbragte eller køb dit måltid på skolen, hvis du er heldig at din skole tilbyder en sådan.

Samtidig er der internationalt kommet et stigende fokus på skolemaden som såkaldt systemværktøj i den grønne omstilling af fødevaresystemet. En omstilling, som de fleste er enige om er nødvendig og presserende. Og der er kommet fokus på det faktum at mad på skolen ikke bare er god ernæring og kan understøtte skolens læringsindsatser, men også kan være med til at hjælpe den grønne fødevareomstilling på vej. Simpelthen ved at indgå som en langt mere integreret del af den lokale fødevareøkonomi. Og med madens åbenlyse klimaeffekter, er der stigende interesse for at integrere maddannelse og -læring i den undervisning om bæredygtighed, som langt de fleste skoler allerede er godt i gang med.

Skolemaden er med andre ord kommet til at ligge øverst i den værktøjskasse, som planlæggerne benytter sig af, når fremtidens fødevarepolitik skal skrues sammen. Vi har samlet et hold af eksperter til at give deres bud på, hvor en dansk skolemad frem mod 2030 skal bevæge sig hen. I vores nabolande er der fuld gang i bestræbelserne på at skabe innovation og nytænkning omkring mad på skolen. På konferencen samler vi en række af dem sammen med fødevareprofessionelle, lærere, politikere, unge og forskere og andre interesserenter - i det vi kalder et værksted for samskabelse - et slags Living Lab hvor vi sammen skitserer fremtidens måltidsstrategier i skole og lokalsamfund. Vi gør det for at understrege det faktum, at Danmark netop nu har chancen for at skabe en helt ny type af skolemad, hvis vi lykkes med at inddrage alle aktører.